Ελληνικές Υπερτροφές της Ελένης Ζεμπερλίγκου Nutrition Writer
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος λόγος γίνεται για τις λεγόμενες υπερτροφές ή αλλιώς superfoods. Είναι οι τροφές εκείνες που έχουν θρεπτικά συστατικά σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα από κάποια άλλα προσδίδοντας τους έτσι ιδιότητες που προάγουν την καλή υγεία του οργανισμού και προλαμβάνουν ασθένειες.
Το κλειδί της επιτυχίας όμως βρίσκεται στο γεγονός ότι πρέπει να καταναλώνονται στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου που βασίζεται στο μέτρο και στην ποικιλία.
Μαύρη κορινθιακή σταφίδα
Πρόκειται για ποικιλία μαύρου σταφυλιού. Θεωρείται καλή πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών. Έρευνα του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο έχει δείξει πως επιδρά θετικά στον οργανισμό:
- Περιέχει μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο ιχνοστοιχεία που συντελούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης,
- Συντελεί στην μείωση της αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία και έτσι και τον κίνδυνο καρδιοπαθειών,
- Διαθέτει αντικαρκινική δράση ειδικά του παχέως εντέρου και του στομάχου οδηγώντας τα καρκινικά κύτταρα στον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο και
- Βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου εμποδίζοντας τη βιοσύνθεση χοληστερόλης.
Ελαιόλαδο
Το αποκαλούν «υγρό χρυσάφι» της Μεσογείου και όχι άδικα αφού προσφέρει πολλά οφέλη στη συνολική υγεία του ατόμου. Μπορεί να συνοδεύσει κάθε είδους φαγητό. Αποτελείται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαικό), βιταμίνες και ειδικά την βιταμίνη Ε και είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών. Όλα αυτά συντελούν :
- Στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων
- Στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης,
- Στην προστασία από την εμφάνιση του Σακχαρώδη Διαβήτη,
- Στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου,
- Στην προστασία από κάποιες μορφές καρκίνου όπως του παχέος εντέρου και του μαστού,
- Και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
Γιαούρτι και Διαβήτης Τύπου 2
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του διαβήτη τύπου 2. Η ανάγκη για εύρεση λύσεων μέσω ενός διατροφικού σχήματος οδήγησε την επιστημονική κοινότητα να μελετήσει την κατανάλωση γιαουρτιού σε σχέση με το διαβήτη. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αρκετά ενθαρρυντικά αφού η κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με καλύτερο έλεγχο του σακχάρου και κατ΄επέκταση με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ιατρική σύσταση. Για τον καθένα/καθεμία ισχύει η εξατομικευμένη σύσταση.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου