Σύνταξη άρθρου : Ελένη Ζεμπερλίγκου / Στέλεχος διατροφής και διαιτολογίας-Νutrition writer
Τι είναι χοληστερίνη
Αποτελεί δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και είναι υπεύθυνη για την κατασκευή και καλή λειτουργία της μεμβράνης που περιβάλλει τα νευρικά μας κύτταρα.
Ο οργανισμός την χρειάζεται γιατί συμμετέχει στην παραγωγή της βιταμίνης D και στην παραγωγή ορμονών.
Η χοληστερίνη κυκλοφορεί στο αίμα μας και το 75% παράγεται κυρίως από τα κύτταρα του ήπατος ενώ το 25% περίπου από τα φαγητά που τρώμε. Η μεταφορά της στο αίμα γίνεται με την βοήθεια δύο μεταφορέων: της LDL χοληστερόλης (βλαβερή) και της HDL (καλή).
Είναι πολύ σημαντικό η χοληστερίνη να βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα προκειμένου να αποφευχθεί δυσλειτουργία στις αρτηρίες και κατ΄ επέκταση στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Όμως τι σχέση μπορεί να έχει με τον θυρεοειδή;
Γνωρίζουμε ότι οι καθημερινές διαιτητικές συνήθειες έχουν πρωταρχικό ρόλο στην διατήρηση της χοληστερίνης σε φυσιολογικά επίπεδα αλλά και στην βελτίωσή της όταν είναι αυξημένη.
Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς, διατροφικούς, ιατρικούς παράγοντες.
Οι διαταραχές του θυρεοειδή και συγκεκριμένα ο υποθυρεοειδισμός όταν δεν είναι ρυθμισμένος, μπορεί να είναι αιτία εμφάνισης υψηλών τιμών χοληστερόλης.
Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας, που βρίσκεται στον λαιμό κάτω από τον λάρυγγα και έχει σχήμα πεταλούδας. Η ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού, της ανάπτυξης και της διάθεσης εξαρτώνται από την σωστή λειτουργία του αδένα αυτού και των ορμονών που παράγει.
Οι αιματολογικές εξετάσεις είναι εκείνες που θα δείξουν τα επίπεδα των ορμονών στο αίμα, πληροφορία που δείχνει αν λειτουργεί σωστά ο θυρεοειδής αδένας καθώς επίσης και τις τιμές της χοληστερίνης.
Τον υποθυρεοειδισμό τον χαρακτηρίζει η μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδή. Ο αδένας υπολειτουργεί και αυτό είναι κάτι που επηρεάζει σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού.
Λόγω αυτής της επιβράδυνσης, χάνει και ο οργανισμός την ικανότητα να επεξεργάζεται την χοληστερόλη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να μην μπορεί το σώμα να απομακρύνει την LDL (κακιά χοληστερίνη) από την κυκλοφορία του αίματος και έτσι ανεβαίνουν οι εργαστηριακές τιμές της LDL και της χοληστερίνης.
Αντιμετώπιση
Σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών απαιτείται σε πρώτη φάση η ρύθμιση των ορμονών του θυρεοειδή.
Την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής συνοδεύει και μια σωστή διατροφική προσέγγιση.
Πηγές
American Thyroid Association
http://hashimoto.gr/
Mayo Clinic: “High cholesterol.”
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου