Γράφτηκε για το diatrofi.gr από την Ελένη Ζεμπερλίγκου / Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας
Πόσες φορές μια κληματαριά φορτωμένη με σταφύλια μας έχει χαρίσει τον ίσκιο της και τη δροσιά της!
Εικόνα συνδεδεμένη με ξέγνοιαστες καλοκαιρινές διακοπές! Όμως εκτός από τη δροσερή σκιά της, μας χαρίζει και τους γλυκούς της καρπούς, τα σταφύλια. Τα σταφύλια ,τα βρίσκουμε σε διάφορες ποικιλίες και χρώματα ανάλογα με τον τόπο που καλλιεργούνται.
Αυτό το γευστικό φρούτο του καλοκαιριού, το βάζουμε στο πιάτο μας από το τέλος Ιουλίου και μετά γιατί τότε αρχίζει να ωριμάζει. Οι χρωστικές ουσίες που περιέχει η φλούδα του σταφυλιού καθορίζουν και το χρώμα της ποικιλίας και την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών.
Τι κερδίζουμε τρώγοντας σταφύλια
Τα σταφύλια μας προσφέρουν γευστική απόλαυση, βελτίωση της υγείας και αύξηση της πρόσληψης των θρεπτικών συστατικών.
Περιέχουν βιταμίνη Α και βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ. Εφοδιάζουν το σώμα μας με σημαντικές ποσότητες καλίου, σιδήρου, ασβεστίου και φυτικών ινών.
Τα προσθέτουμε στις διατροφικές μας επιλογές γιατί :
Τονώνουν τον οργανισμό
Η ζέστη του καλοκαιριού μας κάνει πολλές φορές νωχελικούς και υποτονικούς. Τα σταφύλια αποτελούν πολύ καλή πηγή ενέργειας λόγω των υδατανθράκων που περιέχουν.
Ένας παραδοσιακός Ελληνικός συνδυασμός, σταφύλι με τυρί μπορεί να αποτελέσει μια υγιεινή επιλογή σνακ, να μετριάσει την πείνα μας και να ισορροπήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Προστατεύουν τα κύτταρά μας από το οξειδωτικό στρες
Το οξειδωτικό στρες δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Μπορούμε όμως να χτίσουμε το τείχος άμυνας μας, κάνοντας διατροφικές επιλογές με τέτοια τρόφιμα όπως είναι τα σταφύλια.
Με αυτόν τον τρόπο προάγεται η προστασία των κυττάρων του οργανισμού.
Προστατεύουν την καρδιά μας
Τα βιοενεργά συστατικά των σταφυλιών βοηθούν στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης. Η υπέρταση θεωρείται εχθρός του καρδιαγγειακού συστήματος.
Αποτελέσματα ερευνών γνωστοποιούν ότι τα φαινολικά συστατικά των σταφυλιών συμβάλλουν στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης. Τα σταφύλια συμμετέχουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς γιατί παρέχουν στον οργανισμό αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Τρώμε σταφύλια και για την προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία
Η έκθεση μας στον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες είναι περισσότερη. Εκτός από τις οδηγίες που δίνονται από τους δερματολόγους για ασφαλή έκθεση στο ήλιο, βασικό ρόλο στην προστασία της επιδερμίδας μας, παίζουν και οι διατροφικές μας επιλογές.
Οι ανθοκυανίνες που περιέχουν οι σκούρες ποικιλίες σταφυλιών συμβάλλουν στην προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Παρέχουν προστασία στα εγκεφαλικά μας κύτταρα
Η ρεσβερατρόλη είναι μια ουσία που βρίσκεται σε φυτικά τρόφιμα όπως είναι τα σταφύλια, τα φιστίκια και το κακάο. Η ευεργετική δράση της την έχει φέρει στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας για παθήσεις που αφορούν το καρδιαγγειακό σύστημα.
Όμως τα οφέλη της δεν σταματούν εδώ. Η βρώση σταφυλιών λόγω της ρεσβερατρόλης, παρέχει προστασία στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα.
Σταφύλια και για υγιή οστά
Την υγεία των οστών δεν την εξασφαλίζει ένα μόνο συστατικό. Συνεργάζονται μέταλλα και βιταμίνες που λαμβάνουμε από την διατροφή μας όπως είναι η βιταμίνη Κ, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο που βρίσκονται σε ικανοποιητικές ποσότητες στα σταφύλια.
Φρούτο κατά της δυσκοιλιότητας
Όταν η διατροφή μας περιέχει τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως είναι και τα σταφύλια, μας εξασφαλίζει καλύτερη πέψη, καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου.
Συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους
Πολλές φορές έχουμε ακούσει να κατηγορούν κάποια φρούτα ότι παχαίνουν. Ανάμεσα σε αυτά είναι και το σταφύλι, κάτι που δεν ισχύει.
Η αλήθεια είναι ότι η ποσότητα και η ποιότητα της τροφής που επιλέγουμε είναι υπεύθυνες στις περισσότερες των περιπτώσεων που μας οδηγούν να βάλουμε επιπλέον κιλά. Τα φυσικά σάκχαρα του σταφυλιού μπορούν να ηρεμήσουν τη λιγούρα μας για γλυκιά γεύση.
Πόσα σταφύλια μπορούμε να φάμε;
1 μερίδα φρούτου αναλογεί σε 15 μικρές ρόγες σταφυλιού (90γραμμάρια περίπου). Μπορούμε να τα προσθέσουμε σε smoothies, σε φρουτοσαλάτες ή στο γιαούρτι μας.
Μια θρεπτική πρόταση είναι να τα συνδυάσουμε μαζί με ξηρούς καρπούς ή με κάποιο τυράκι.
Βιβλιογραφία
Νικ. Ανδρικόπουλος Τροφογνωσία, Περιγραφική χημεία και τεχνολογία τροφίμων
Ali Sabra, Thomas Netticadan, Champa Wijekoon, Grape bioactive molecules, and the potential health benefits in reducing the risk of heart diseases,Food Chemistry: X,Volume 12,2021,100149,ISSN 2590-1575
https://doi.org/10.1016/j.fochx.2021.100149
https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/resveratrol
https://health.clevelandclinic.org/health-benefits-of-grapes/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου