Οι διατροφικές συνήθειες ενός τόπου, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πολιτισμικής του ταυτότητας. Έτσι και η Κρητική διατροφή έχει την δική της ταυτότητα, που διατηρήθηκε στο πέρασμα των χρόνων.
Το Μάιο του 2023 διοργανώθηκε το πρώτο Συμπόσιο «1ο Διεθνές Γαστρονομικό Πολιτιστικό Συμπόσιο» με σκοπό την προβολή της Κρητικής διατροφής ως ένα πρότυπο μοντέλο διατροφής με οφέλη για τον σύγχρονο άνθρωπο. Η επιστημονική κοινότητα που συμμετείχε απαρτίζονταν από καθηγητές του πανεπιστημίου Yale.
Στο παρελθόν, η Κρητική διατροφή αποτέλεσε μέρος έρευνας μαζί με άλλες 6 χώρες σχετικά με τους παράγοντες που οδηγούσαν στην μακροβιότητα των κατοίκων τους. Η Κρήτη παρουσίασε μικρότερο αριθμό εμφάνισης καρδιακών επεισοδίων, γεγονός που αποδόθηκε και στις διατροφικές επιλογές των Κρητικών.
Αποτελεί ελαιοπαραγωγική περιοχή, και το ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή λίπους στα φαγητά και στις σαλάτες. Οι γνώσεις για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου ξεκινούν από την αρχαιότητα. Σήμερα πλέον έχουν αποδειχθεί από την επιστημονική κοινότητα. Τρόφιμο με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, σύμμαχος για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά.
Η Κρήτη διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία αρωματικών φυτών που χρησιμοποιούνται τόσο στην μαγειρική όσο και στην παρασκευή ροφημάτων.
Ιδιαίτερα δημοφιλή ροφήματα είναι η ματζουράνα, το δίκταμο, το φασκόμηλο, ή μαλοτήρα (sideritis syriaca), και το φλαμούρι. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι κατα την περίοδο της Ενετοκρατίας, οι Ενετοί μετέφεραν την γνώση στους ντόπιους ότι το ρόφημα από το φυτό μαλοτήρα, είναι ευεργετικό για το πεπτικό και για το αναπνευστικό σύστημα. Τη χειμερινή περίοδο, που παρατηρείται έξαρση των ιώσεων, ένα ρόφημα σαν αυτό με την προσθήκη μελιού ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και καταπραύνει το βήχα.
Από την άλλη η ρίγανη, το θυμάρι και ο μάραθος συμπληρώνουν τα πιάτα αρωματίζοντας το περιεχόμενό τους.
Το κλίμα ευνοεί την καλλιέργια φρούτων, λαχανικών, χορταρικών και οσπρίων.
Τα παξιμάδια, με πρωταγωνιστή τον κρητικό ντάκο. Ένα τρόφιμο που η ιστορία του ξεκινά από την ανάγκη διατήρησης του ψωμιού. Τα τελευταία χρόνια η φήμη του δεν περιορίζεται μόνο στον Ελλαδικό χώρο. Αποτελεί βασικό συστατικό για την παρασκευή μιας θρεπτικής σαλάτας - γεύματος. Το κρίθινο, το επτάζυμο, το σταρένιο είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο.
Τα λυχναράκια, μια άλλη λιχουδιά που μας έρχεται από την Κρητική χερσόνησο. Γίνεται με φρέσκια, ντόπια μυζήθρα. Το όνομα τους προέρχεται από το σχήμα τους. Εκτός από την μυζήθρα, το νησί της Κρήτης φημίζεται για την γραβιέρα, το πικάντικο κεφαλοτύρι και την ξινομυζήθρα.
Οι κοχλιοί (σαλιγκάρια) που γίνονται ψητοί ή βραστοί ή τηγανητοί.
Συνεχίζοντας το διατροφικό μας ταξίδι στην Κρήτη, μπορούμε να γευτούμε το Χανιώτικο μπουρέκι (ζύμι, πατάτα και κολοκύθι), τις Σφακιανές πίτες που μαγειρεύονται στο τηγάνι και πασπαλίζονται με μέλι, το γαμοπίλαφο (παραδοσιακό πιάτο στους γάμους)και το απάκι (παραδοσιακό αλλαντικό).
Τη γλυκιά πινελιά την συμπληρώνει το τοπικό μέλι. Ολοκληρώνουμε το διατροφικό μας ταξίδι, αναφέροντας το εθνικό ποτό της Κρήτης που δεν είναι άλλο από το ρακί και το κρασί.
Σύνταξη άρθρου : Ελένη Ζεμπερλίγκου / Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας-Nutrition writer
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου