Γλουτένη, βρίσκεται παντού...... Στο φαγητό που καταναλώνουμε, στα προϊόντα καθημερινής χρήσης, σε μια λιχουδιά που θα μας κεράσουν!
Τι γίνεται όμως με όσους τους ενοχλεί;
Τι μπορούν να φάνε;
Κατά αρχήν τι είναι γλουτένη (για να γνωρίσουμε και τη φίλη που μας ενοχλεί)
Πρόκειται για την πρωτεΐνη των δημητριακών σίκαλη, σιτάρι, κριθάρι και βρώμη. Από αυτό και μόνο αντιλαμβανόμαστε ότι μια μεγάλη ομάδα τροφίμων που φτιάχνονται από τα ανωτέρω δημητριακά δεν λείπουν από την καθημερινή μας διατροφή.
Άλλα προϊόντα που μπορούμε να την βρούμε είναι : κάποια φάρμακα, οδοντόπαστες και κραγιόν.
Ποιους ενδιαφέρει η αποφυγή ή η απομάκρυνση της γλουτένης από την διατροφή τους;
Όσοι έχουν διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να καταναλώσουν καθόλου γλουτένη. Η δράση της γλουτένης είναι τοξική γι΄αυτούς και έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν βλάβες στο έντερο. Πιο συγκεκριμένα, στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου που είναι υπεύθυνα για την απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων παρουσιάζεται το πρόβλημα.
Και όσοι παρόλο που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη, παρουσιάζουν ενοχλήσεις όταν καταναλώνουν τρόφιμα με γλουτένη. Σε αυτή τη περίπτωση ενδεχομένως, ευθύνεται η μεγάλη ποσότητα των τροφίμων με γλουτένη που καταναλώνουν καθημερινά. Εδώ συνήθως προτείνεται η ελεγχόμενη κατανάλωση, ανάλογα την ανοχή του καθένα.
Τρόφιμα προς αποφυγή
Ό,τι περιέχει σιτάρι, κριθάρι σίκαλη, τριτικάλε : ψωμί, φρυγανιές, δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά, σιμιγδάλι, πλιγούρι, πίτσες, κρουασάν κέικ, κράκερς, αλλαντικά που περιέχουν γλουτένη, σουρίμι (πάστα ψαριών που είναι ανακατεμένη με άλευρο σταριού), μπύρα, τζιν, καφές από κριθάρι, αποξηραμένα φρούτα που έχουν επικάλυψη άλευρου, μείγματα μπαχαρικών με σπόρους, έτοιμα ντρέσινγκ για σαλάτες, σάλτσες, ζωμοί, προτηγανισμένα τρόφιμα εμπορίου.
Η βρώμη παρόλο που η βασική της πρωτεΐνη δεν είναι γλουτένη, μπορεί να έχει επιμολυνθεί είτε γιατί βρίσκεται στην ίδια γραμμή παραγωγής με τα σιτηρά που είναι απαγορευτικά ή καλλιεργείται μαζί μ΄αυτά.
Όταν τα δημητριακά είναι απαγορευτικά, αυτά που επιτρέπονται είναι :
1. Ρύζι, πατάτες, καλαμπόκι, κάστανα, χαρούπια, φαγόπυρο, κεχρί, σουσάμι, ταπιόκα, μανιόκα, αμάρανθος, κινόα.
2. Μπορούμε να βρούμε και αλεύρι προερχόμενο από την κατηγορία των τροφίμων που επιτρέπονται.
3. Αλεύρι οσπρίων και αντίστοιχα ζυμαρικά από αλεύρι οσπρίων.
4. Τέλος, υπάρχουν και ειδικά τρόφιμα που φέρουν στην συσκευασία το διεθνές σύμβολο αναγνώρισης τροφών χωρίς γλουτένη «gluten free».
Σύνταξη άρθρου: Ελένη Ζεμπερλίγκου / Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας - Nutrition writer
Πηγές
https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/celiac-disease
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/gluten/
http://www.koiliokaki.com/
http:/celiac.org/about-celiac-disease/what-is-celiac-disease/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου