Τα φρούτα είναι μια ομάδα τροφίμων που παρέχουν θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό, όπως σάκχαρα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και νερό. Αναπόσπαστο κομάτι της καθημερινής διατροφής και άμεση πηγή ενέργειας.
Ομως στη πορεία του χρόνου, αναπτύχθηκαν μέθοδοι συντήρησης και αποθήκευσης για να διατηρηθούν τα φρούτα για όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα, χωρίς να σημειώνονται σημαντικές απώλειες των θρεπτικών τους συστατικών.
Η μαρμελάδα, αποτελεί μια μέθοδο συντήρησης των φρούτων και δεν είναι ανακάλυψη του σύγχρονου πολιτισμόύ, είναι ένας από τους παλαιότερους τρόπους συντήρησης των φρούτων.
Οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν το μελίμηλον. Έκοβαν τα μήλα σε μικρά κομμάτια και τα έβραζαν σε χαμηλη φωτιά προσθέτοντας και μέλι για να αυξηθεί ο χρόνος διατήρησης. Τη μέθοδο αυτή την υιοθέτησαν και οι Ρωμαίοι, αλλάζοντας όμως το φρούτο. Έκαναν το ίδιο λοιπόν με τα κυδώνια, τα οποία τα έβραζαν με κρασί πριν προσθέσουν την τελευταία πινελιά που δεν ήταν άλλη από το μέλι.
Οι Ρωμαίοι έδωσαν σε αυτήν την παρασκευή το όνομα melimelum.
Μια άλλη εκδοχή της ιστορίας της μαρμελάδας, μας έρχεται από την Σκωτία όπου το 1560 ο γιατρός της βασίλισσας της Σκωτίας, Μαρίας, προκειμένου να την βοηθήσει με τη ναυτία που ένιωσε κατα τη διάρκεια ενός ταξιδιού, ανακάτεψε πορτοκάλι μαζί με ζάχαρη.
Εικάζεται ότι έτσι προέκυψε η λέξη μαρμελάδα “Marie est malade” που σημαίνει ότι “η Μαρία είναι άρρωστη”, μια θεωρία που δεν βρίσκει σύμφωνους τους ερευνητές της γαστρονομίας.
Σύμφωνα με το ερευνητικό τους έργο, μας πληροφορούν ότι η προέλευση της λέξης είναι από την πορτογαλική λέξη marmelo (=κυδώνι).
Όπως και να έχει, σήμερα η μαρμελάδα φτιάχνεται τόσο σε βιομηχανικό όσο και σε οικιακό επίπεδο.
Κατά την παρασκευή της μαρμελάδας, κάποια θρεπτικά συστατικά χάνονται, κάποια διατηρούνται. Ας δούμε τα πλεονεκτήματά της.
* Είναι μια γλυκιά γεύση χωρίς χοληστερίνη και κορεσμένα λιπαρά οξέα, που μπορεί να μετατρέψει το γιαούρτι μας σε ένα ωραίο επιδόρπιο.
*Διατηρεί τα φλαβονοειδή του φρούτου απο το οποίο φτιάχτηκε.
* Τα καροτενοειδή που περιέχουν κάποια φρούτα (πχ βερίκοκα) διατηρούνται και δεν επηρεάζονται από την θερμική επεξεργασία.
* Ένα κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα, μας δίνει 40-60 θερμίδες ανάλογα του φρούτου που χρησιμοποιήθηκες και της ζάχαρης που βάλαμε.
Συνδυασμοί που αυξάνουν την διατροφική αξία της μαρμελάδας.
✨Ένα κουταλάκι του γλυκού στο γιαούρτι μας.
✨Μπορούμε να τη συνδιάσουμε με κάποιο τυράκι (γραβιέρα, ανθότυρο, κατίκι, cottage)
✨Αλείφουμε μια φέτα ψωμί με ένα βούτυρο απο ξηρό καρπό της αρεσκείας μας και βάζουμε απο πάνω ένα κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα.
Όποια και να είναι η προτίμησή σας, ας την απολαύσετε!
Σύνταξη άρθρου : Ελένη Ζεμπερλίγκου / Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας - Nutrition writer
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου