Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η επιστροφή της τροφής και των πεπτικών υγρών από το στομάχι προς το στόμα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η χαλάρωση του σφιγκτήρα. Πρόκειται για ένα σημείο που ενώνει τον οισοφάγο με το στομάχι και όταν χαλαρώσει επιτρέπει την επιστροφή της τροφής από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Θεωρείται χρόνια όταν εμφανίζεται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα και για συνεχόμενες εβδομάδες.
Συμπτώματα
*αίσθημα καύσου στην περιοχή του στήθους, καούρα
*αίσθημα καύσου στο λαιμό και εμφάνιση όξινης γεύσης
*βήχας
*πονόλαιμος
*βραχνάδα
*λαρυγγίτια
*οδοντική διάβρωση
Τα συμπτώματα μπορεί να χειροτερεύουν μετά από ένα βαρύ γεύμα, την ώρα της κατάκλισης ή και κατα τη διάρκεια του ύπνου, μετά την κατανάλωση αλκοόλ και με το κάπνισμα.
Αίτια
*Παχυσαρκία, το αυξημένο βάρος ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς, δημιουργεί μια ενδοκοιλιακή πίεση στο σφιγκτήρα
*Διαφραγματοκήλη
*Εγκυμοσύνη (λόγω των ορμονών και της ενδοκοιλιακής πίεσης )
*Διαταραχές της κινητικότητας του οισοφάγου ή του στομάχου
*Λήψη φαρμάκων για ιατρικούς λόγους μπορεί να συμβάλλει στη χαλάρωση του σφιγκτήρα (αντικαταθλιπτικά, αντιφλεγμονώδη, φάρμακα ορμονικής υποκατάστασης σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης κ.α.)
*stress
*καθιστική ζωή
Αντιμετώπιση
Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
Οι διατροφικές συστάσεις εξαρτώνται από το βαθμό της σοβαρότητας των συμπτωμάτων και αν βρίσκεται κάποιος σε κατάστασης έξαρσης ή ύφεσης.
Τρόφιμα που μπορεί να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν τη ΓΟΠ
*Λιπαρά τρόφιμα (πλήρη γαλακτοκομικά, γλυκά, αλλαντικά, σοκολάτες τηγανιτά, ορατό λίπος στο κρέας, σοκολάτες, fast food)
*Αλκοόλ
*Κάπνισμα
*Σοκολάτα και σοκολατούχα ροφήματα
*Καφές, κακάο
*Ανθρακούχα ροφήματα
*Ενεργειακά ποτά
*Εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια)
*Σκόρδο - κρεμμύδι
*Μέντα - δύοσμος τόσο σαν ρόφημα όσο και σαν προσθήκη στο φαγητό
*Σάλτσα ντομάτας, ντοματοσαλάτα, χυμός ντομάτας.
Διατροφικές οδηγίες βελτίωσης - μείωσης των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
*Μικρές μπουκιές και με αργό ρυθμό. Η μάσηση με αργό ρυθμό θα μας βοηθήσει να χορτάσουμε, να απολαύσουμε και να χωνέψουμε πιο εύκολα αυτό που τρώμε.
*Δεν υπερβάλουμε με την ποσότητα κατανάλωσης. Υιοθετούμε την Ιαπωνική μέθοδο «χάρα χάτσι μπου», ή αλλιώς η περίπτωση του 80%. Δηλαδή μόλις νιώσουμε ότι αρχίζουμε να χορταίνουμε, σταματάμε να τρώμε, ακόμη και αν πεινάμε λίγο ακόμη.
*Περιορίζουμε ή αποφεύγουμε τα φαγητά που αναφέραμε παραπάνω ανάλογα με τα συμπτώματα και το βαθμό ενόχλησης.
*Πηγαίνουμε για ύπνο αφού περάσουν 2-3 ώρες από το τελευταίο γεύμα.
Ποια τρόφιμα μπορούν να σε βοηθήσουν;
Μέσα από την ποικιλία των τροφών που υπάρχουν μπορούμε να επιλέξουμε εκείνα που δεν μας ενοχλούν:
*Δημητριακά ολικής άλεσης (χυλός βρόμης, ψωμί ολικής κλπ). Ο χυλός βρόμης μαζί με λιωμένη μπανάνα ή αχλάδι για έξτρα γλύκα, απορροφούν το οξύ του στομάχου και μειώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
*Φρούτα : μπανάνες, μήλα, αχλάδια, πεπόνι
*Λαχανικά : πράσινα φυλλώδη λαχανικά, βραστό μπρόκολο, βραστά κολοκυθάκια, αγγούρι, σπαράγγια, καθώς και τα αμυλούχα λαχανικά όπως είναι οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες.
*Άπαχη πρωτείνη : αυγά (αποφεύγουμε τον κρόκο αν ενοχλεί), κοτόπουλο χωρίς πέτσα, γαλοπούλα,άπαχο μοσχάρι, ψάρι. Η άπαχη πρωτείνη βοηθάει στον έλεγχο των γαστρικών υγρών. Επίσης ο τρόπος μαγειρέματος παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Προτιμούμε είτε να είναι ψητό στη κατσαρόλα ή στο φούρνο, είτε μαγειρεμένο στον ατμό ή στο γκριλ.
Συνοδέψτε την άπαχη πρωτείνη σας με ψητά ή βραστά λαχανικά και ψωμί ολικής άλεσης.
*Ελαιόλαδο, άλειμα ξηρών καρπών και σπόρων σε μέτρια ποσότητα.
Lifestyle tips για την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
*Το στρες είναι ένας παράγοντας που μπορεί να πυροδοτήσει τα συμπτώματα της ΓΟΠ. Βρίσκουμε μια μέθοδο που βοηθάει εμάς για να το διαχειριστούμε καλύτερα (συγκεκριμένες ασκήσεις, περίπατος, διαλογισμός, ασκήσεις αναπνοής, κουβεντούλα με ένα φιλικό πρόσωπο, χόμπι. μασάζ κ.α.)
*Επιλέγουμε κατάλληλα ρούχα, όχι στενά στη κοιλιά ή στο στήθος
*Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα διατροφής απώλειας βάρους αν έχουμε παραπάνω κιλά και ειδικά στη περιοχή της κοιλιάς.
*Με τη συνεργασία ενός φυσικοθεραπευτή ή γυμναστή, επιλέγουμε την άσκηση εκείνη που είναι σχεδιασμένη για όσους πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
*Έχει διαπιστωθεί ότι το να κοιμάται κάποιος στην αριστερή πλευρά του σωματός του είναι αρκετά βοηθητικό.
*Ανεβάζουμε λίγο το ύψος του στρώματος στο σημείο που βάζουμε το κεφάλι (15-20 εκατοστά περίπου) τοποθετώντας μια μορφή σφήνας κάτω από το στρώμα.
Εν κατακλείδι, κρατήστε ένα ημερολόγιο συμπτωμάτων, διατροφής και συναισθημάτων για να βοηθήσετε τον επιστήμονα υγείας που θα συνεργαστείτε για την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Η ολιστική αντιμετώπιση προυποθέτει τη συνεργασία του προσωπικού σας γαστρεντερολόγου, διατροφολόγου και φυσικοθεραπευτή-γυμναστή για την μείωση και βελτίωση των συμπτωμάτων.
Σύνταξη άρθρου : Ελένη Ζεμπερλίγκου / Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας - Nutrition writer
Βιβλιογραφία
*Antunes C, Aleem A, Curtis SA. Gastroesophageal Reflux Disease. [Updated 2023 Jul 3]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441938/
*Sadafi, S., Azizi, A., Pasdar, Y. et al. Risk factors for gastroesophageal reflux disease: a population-based study. BMC Gastroenterol 24, 64 (2024). https://doi.org/10.1186/s12876-024-03143-9
*Pathophysiology of Gastroesophageal Reflux Disease Tack, Jan et al. Gastroenterology, Volume 154, Issue 2, 277 - 288
*https://badgut.org/information-centre/health-nutrition/diet-and-gerd/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου