Social Media Buttons

Pages

6 κινήσεις που θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς πιο γρήγορα!

Μαρ 31, 2025 0 comments


 Μια καλή μέρα ξεκινάει μετά από έναν καλό ύπνο. Και αυτό είναι εμφανές στο πρόσωπό μας, στο μυαλό μας, στο σώμα μας. Νιώθουμε ξεκούραστοι, αναζωογονημένοι, ευδιάθετοι και δραστήριοι!

Ότι κάνεις από το πρωί που θα ξυπνήσεις, θα επηρεάσει και το πως θα κοιμηθείς το επερχόμενο βράδυ. Τι θα φας, πως θα δουλέψεις, αν σε δει ο ήλιος, πόσους καφέδες θα πιεις.  Δύσκολη η καθημερινότητα! Παρόλα αυτά προσπαθούμε να υιοθετήσουμε μερικές πρακτικές για να εξασφαλίσουμε έναν ήρεμο ύπνο.

😴🛌

Ξέκλεψε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σου για να κάνεις ένα περίπατο στο φως της ημέρας. Μπορεί να σου φαίνεται πολυτέλεια στους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας, όμως αν το κάνεις καθημερινή συνήθεια, θα παρατηρήσεις ότι σταδιακά βελτιώνεται η ψυχολογία σου και θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς το βράδυ πιο εύκολα, μέσω της ρύθμισης του κιρκάδιου ρυθμού.

Το ηλιακό φως προάγει την έκκριση της σεροτονίνης και ως εκ τούτου, ακολουθεί  και η ρύθμιση της μελατονίνης (ορμόνης του ύπνου) της οποίας η σύνθεση εξαρτάται από την σεροτονίνη. Η μελατονίνη είναι μία ορμόνη που μειώνεται όταν μεγαλώνουμε.

😴🛌

Ποιος δεν είναι λάτρης του καφέ, όμως γνωρίζεις ότι υπάρχει συνιστώμενη ημερήσια δόση καφεΐνης καθημερινά; Και εκτός αυτού ο καθένας μπορεί να μεταβολίσει διαφορετικά την καφεΐνη. 

Για κάποιον οι 2 κούπες καφέ δεν του ταράζουν τον ύπνο, ενώ για κάποιον άλλο  ο δεύτερος καφές μπορεί να του χαλάσει τον ύπνο. Έχει να κάνει όχι μόνο με την ποσότητα της καφεΐνης αλλά και με το πόσες ώρες χρειάζεται ένας οργανισμός για να την απομακρύνει.  Σαν γενική οδηγία η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης για τους υγιείς ενήλικες φτάνει στα 400mg ενώ για τις γυναίκες που κυοφορούν ή θηλάζουν είναι 200mg.

Η διάρκεια που παραμένει στον οργανισμό μας κυμαίνεται από 2-6 ώρες. Σε αυτό βέβαια παίζει ρόλο και η ηλικία, η φαρμακευτική αγωγή και ιατρικές παθήσεις.

Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που λόγω γενετικής ιδιομορφίας, αργεί πιο πολύ να απομακρυνθεί από τον οργανισμό η καφεΐνη.

Μέσω της προσωπικής σου παρατήρησης, μόνο εσύ γνωρίζεις πως να καταναλώσεις τον καφέ σου.

😴🛌

Η άσκηση αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ευεξίας του ανθρώπου. Με την βοηθεια ενός φυσικοθεραπευτή ή γυμναστή μπορεί κάποιος να διαλέξει τη μορφή άσκησης που του ταιριάζει και θα τον βοηθήσει να κοιμηθεί καλύτερα.

😴🛌

Άλλη μια σημαντική παράμετρος είναι και η διατροφή. 

Τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές μελατονίνης, θα βοηθήσουν στην επίτευξη ενός καλού ύπνου. Μερικά από αυτά είναι τα κεράσια, οι φράουλες, τα ακτινίδια, οι ντομάτες και τα μανιτάρια. Επίσης από την  ομάδα των δημητριακών ικανοποιητικά επίπεδα μελατονίνης έχει το κριθάρι, η βρόμη και το σιτάρι.

Τρόφιμα που αποτελούν καλή πηγή τρυπτοφάνης από την οποία παράγεται η σεροτονίνη. Μερικά από αυτά είναι το γάλα, το αυγό, άπαχο κρέας και ψάρια. 

Καλές διατροφικές πηγές μαγνησίου, όπως είναι οι μπανάνες, η μαύρη σοκολάτα, οι ξηροί καρποί και το μαρούλι προάγουν την χαλάρωση και την ηρεμία του οργανισμού. 

 Το μαρούλι αποτελεί καλή επιλογή βραδινής σαλάτας. Έχει χαλαρωτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες  λόγω μιας ουσίας που περιέχει (lactucarium). 

Τρώμε το τελευταίο μας γεύμα 2-3 ώρες πριν κοιμηθούμε.  Το σώμα μας θέλει χρόνο να χωνέψει εντελώς το φαγητό μας πριν κατευθυνθούμε στο κρεβάτι. Τα βαριά γεύματα ή το αλκοόλ πριν τον ύπνο μπορεί να διακόψουν τον ύπνο και να ξυπνήσουμε κουρασμένοι.

😴🛌

Ενυδάτωση με νεράκι, απαραίτητο γιατί βοηθάει στην μεταφορά  των θρεπτικών συστατικών.

Επίσης μια κούπα χαμομήλι, μισή με μια ώρα πριν ξαπλώσουμε θα βοηθήσει τη χαλάρωση του υπερδραστήριου νευρικού συστήματος.

😴🛌

Τέλος διαμορφώνουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να απολαύσουμε έναν ποιοτικό ύπνο όπως είναι η κατάλληλη θερμοκρασία δωματίου, στρώμα και μαξιλάρι που μας βολεύει, ένα βιβλίο  δίπλα στο κομοδίνο μας για να διαβάσουμε μερικές σελίδες. 

Σύνταξη άρθρου : Ελένη Ζεμπερλίγκου / Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας - Nutrition writer









 Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ιατρική σύσταση. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστή περίπτωση και ακολουθεί τις οδηγίες του προσωπικού του γιατρού και διαιτολόγου.

Σχόλια

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Φόρμα επικοινωνίας

Recent Comments

popular articles

Το σκόρδο και οι «μαγικές» του ιδιότητες!

Σκόρδο... το τρόφιμο που προστίθεται τόσο στο μαγείρεμα όσο και σε κρεμμώδεις υ…

Ετικέτα τροφίμων. Όσα θέλεις να ξέρεις για το τρόφιμο που θα καταναλώσεις!

Η διατροφική ετικέτα αποτελεί την ταυτότητα του τροφίμου  και μας δίνει πληροφο…

Το Λευκαδίτικο κολατσιό που μετατράπηκε σε γιορτή

Η ΡΙΓΑΝΑΔΑ Ένα κολατσιό λουσμένο από τον ήλιο ενός νησιού του Ιονίου Πελάγους…

Χαλβας απο ταχίνι. Πως να τον καταναλώσουμε για να αυξήσουμε την διατροφική του αξία;

Ο χαλβάς από ταχίνι είναι ένα γλυκό τρόφιμο, θρεπτικό και πλούσιο σε πολυακόρ…

Ανοιξιάτικο πρωινό για θρέψη και κορεσμό!

Αν μετά το χτύπημα του ξυπνητηριού, αναρωτιέσαι τι να φας για πρωινό, σου έχουμ…

Ποιο είδος κανέλας να βάλω στο φαγητό μου;

Κανέλα, ένα μυρωδάτο και γλυκό μπαχαρικό που το χρησιμοποιούμε στο φαγητό μας…

Ηλιόλουστες ανοιξιάτικες μέρες.... Μπορούν να σου φτιάξουν τη διάθεση αλλά και να σε βοηθήσουν να κοιμηθείς!

Η σωστή αναλογία πρόσληψης ήλιου μπορεί να μας ωφελήσει σωματικά, ψυχικά και πν…

Πόσες ώρες μουλιάζουμε τα όσπρια;

Τα όσπρια είναι μια ομάδα τροφίμων με ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μ…

Γαστρονομική περιήγηση στην Ιρλανδία την ημέρα εορτασμού του St. Patrick

Κάθε χρόνο στις 17 Μαρτίου τιμάται ο Άγιος Πατρίκιος, ο προστάτης της Ιρλανδί…