Τι εικόνες σου έρχονται στο μυαλό στο άκουσμα της λέξης πικνίκ;
Σκηνικό φύσης με κουβέρτες απλωμένες, γεμάτες με φαγητά. Οι πρωταγωνιστές είτε ερωτευμένα ζευγάρια που μοιράζονταν homemade λιχουδιές, είτε οικογένειες που διασκέδαζαν και έπαιζαν μαζί με τα παιδιά τους, αλλά και φίλοι που χαλάρωναν από τις υποχρεώσεις της εβδομάδας.
Κάποτε δεν ήταν σκηνικό ταινίας, αλλά αποτελούσε ευκαιρία για απόδραση στην ύπαιθρο!
Λέγεται ότι η η αγγλική λέξη πικνίκ προέρχεται από το γαλλικό pique-nique. Αρχικά σχετιζόταν με ένα γεύμα όπου όλοι πλήρωναν ή συνεισέφεραν το μερίδιό τους στο φαγητό, αλλά αργότερα κατέληξε να σημαίνει ένα γεύμα που τρώγεται σε εξωτερικούς χώρους.
Όπως και να έχει είναι μια ωραία αφορμή-δικαιολογία-ευκαιρία, να βρεθείς κοντά στη φύση και να καρπωθείς τα οφέλη της.
1ο βήμα: επιλογή τοποθεσίας
Η τοποθεσία μπορεί να είναι παραθαλάσσια, βουνίσια αλλά και ένα κοντινό πάρκο εντός της πόλης.
2ο βήμα: επιλογή τροφίμων
Αρχικά ξεκινάμε με την ενυδάτωση. Το νερό απαραίτητο για να μας ξεδιψάσει, να μας ενυδατώσει και να μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά στα κύτταρά μας. Ο ανοιξιάτικος ήλιος, ο περίπατος στη φύση, ίσως κάποιο ομαδικό παιχνίδι που θα αποφασίσουμε να συμπεριλάβουμε για να κινηθούμε και να εκτονωθούμε σίγουρα θα αυξήσει την εφίδρωση. Συνεπώς για να μην αφυδατωθούμε μπουκαλάκια με νερό μαζί μας!
Στη συνέχεια σκεφτόμαστε τι θα φέρουμε μαζί μας για να φάμε. Εύκολες επιλογές, να μην αλλοιώνονται αλλά και να μας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια!
*Τορτίγια ή ψωμάκι ολικής άλεσης με ταχίνι ή βούτυρο ξηρών καρπών και ένα φρέσκο φρουτάκι εποχής.
*Μια άλλη καλή επιλογή αποτελεί ένα παραδοσιακό τρόφιμο της ελληνικής κουζίνας, που δεν είναι άλλο από τις πίτες. Σπανακόπιτα, κολοκυθόπιτα, τυρόπιτα.
*Φρέσκα φρούτα εποχής ή αποξηραμένα συνδυασμένα με ξηρούς καρπούς
*Στικς καρότου με αμυγδαλοβούτυρο
*Χαλβάς συνδυασμένος με ανοιξιάτικες φράουλες
*Γραβιέρα με ψωμάκι ή φρούτο
* Μπανανόψωμο
Τα ευαίσθητα τρόφιμα τα μεταφέρουμε με παγοκύστες και τα τοποθετούμε σε σκιερό μέρος. Τα καταναλώνουμε άμεσα προς αποφυγή δυσάρεστων στομαχικών ενοχλήσεων
Τέλος φέρνουμε μαζί μας και μια έξτρα σακούλα για να μαζέψουμε τα σκουπιδάκια μας.
Ποια είναι τα οφέλη από τις αποδράσεις σε φυσικά τοπία;
Η επαφή με τον καθαρό αέρα και τη φύση είναι πάντα ωφέλιμη.
Ο ανοιχτός χώρος δίνει μια αίσθηση ελευθερίας. Είναι κάτι που λείπει από την καθημερινότητά, αφού οι ώρες που περνάμε σε κλειστούς χώρους λόγω των ασχολιών μας είναι αρκετές.
Απομακρυνόμαστε λίγο από τις οθόνες για να ξεκουράσουμε τα μάτια μας.
«Μαζεύουμε» την πολύτιμη βιταμίνη D. Το 90% της βιταμίνης D παράγεται στον οργανισμό μας, μετά από την έκθεση της επιδερμίδας μας στην ηλιακή ακτινοβολία, όταν η έκθεση είναι απευθείας και όχι μέσα από το τζάμι του σπιτιού ή του αυτοκινήτου. Απολαμβάνουμε τον ήλιο με ασφάλεια και όχι με υπερβολή.
Καλή ενδυματολογική οργάνωση, εύκολα φαγητά, καλή διάθεση!
Σύνταξη άρθρου: Ελένη Ζεμπερλίγκου / Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας - Nutrition writer
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου